Visueel beperkten

Bij Runningtherapie Baarn is het ook voor blinden en slechtzienden mogelijk verantwoord en ontspannen hard te lopen onder deskundige begeleiding.

Wanneer je blind of slechtziend bent, dan kan het zijn dat je door je beperking geïsoleerd raakt of zelfs depressieve gevoelens krijgt die je nog meer isoleren. Dan is het verstandig te starten met Runningtherapie om je weer in contact te brengen met mensen die in dezelfde positie verkeren als jij, waarmee je ervaringen kunt uitwisselen. Ook helpt de langzame duurloop endorfine (gelukshormoon) aan te maken waardoor je je prettiger gaat voelen.

Runningtherapie Baarn werkt samen met Stichting Running Blind uit Rotterdam, opgericht voor mensen met een visuele beperking die willen joggen, hardlopen of willen meedoen aan Nordic walking. John Stoop, een van de oprichters van Running Blind, heeft in het verleden meer dan tien marathons gelopen en is sinds 1997 door trombose in zijn ogen het grootste deel van zijn zicht verloren. Na een moeilijke periode heeft hij besloten het hardlopen weer op te pakken en is vervolgens met zeer veel enthousiasme meerdere visueel beperkte atleten bii elkaar gaan brengen zodat er nu wekelijks met ongeveer 15 blinden en slechtzienden onder begeleiding van buddy’s wordt hardgelopen. In 2009 won Running Blind de Rotterdam Sportstad Award in de categorie ‘Gehandicapten Sportprijs’, een mooie beloning voor het fantastische werk dat zij verricht.

rt-baarn-runningblind

Voor visueel beperkten zijn er bij Runningtherapie Baarn mogelijkheden om met begeleiding hard te lopen. Hierbij maken we gebruik van onze ervaring als Buddy bij de Stichting Running Blind te Rotterdam waar wekelijks blinden en slechtzienden begeleid worden met hardlopen. In eerste instantie gaat het om individuele begeleiding maar naar mate het aantal atleten groeit zal er een groepstraining worden gestart.

De begeleiding gaat door middel van een koord dat de cliënt met de runningtherapeut via de handen verbindt en door middel van mondelinge aanwijzingen.

Wedstrijden

Indien het wenselijk is kan er toegewerkt worden naar een hardloopwedstrijd. Dit kan een wedstrijd zijn van 2km tot een halve of zelfs een hele marathon. Ook kan er door een groepje deelgenomen worden aan een marathonestafette waarbij een ieder een bepaalde afstand loopt onder begeleiding van een buddy.

rt-baarn-runningblind-wedstrijd

Vermoeidheid

Omdat mensen met een visuele beperking relatief meer energie verbruiken om een bepaalde taak uit te voeren en daardoor eerder vermoeid zijn dan ziende mensen is het extra belangrijk voor deze groep mensen om in beweging te blijven door te sporten. Door de beperking hebben zij juist de neiging om zo weinig mogelijk te bewegen, terwijl ze dat juist meer nodig hebben dan anderen om een goed uithoudingsvermogen te ontwikkelen.

Door ervaring blijkt hardlopen niet alleen zeer goed te zijn voor het opbouwen van een goede conditie, maar blijkt ook zeer goed te zijn voor het verbeteren van de motoriek.

Blinde of slechtziende sporters hebben bij een aantal sporten goede begeleiding nodig om blessures te voorkomen. Belangrijk is een rustige trainingopbouw onder begeleiding.

Cursussamenstelling voor visueel beperkten

  • Individuele training meerdere dagen per week
  • Duur van de begeleiding is 1 uur per training
  • Individuele intake en fittest voor aanvang van de cursus
  • Persoonlijk trainingsschema opstellen
  • Sportkleding en loopschoen advies

Kosten voor mensen met een visuele beperking

Aan Runningtherapie zijn kosten verbonden.

  • Kosten voor de intake € 35,–
  • Kosten individuele begeleiding runningtherapie € 50,– per uur
    (max. twee personen, men moet zelf zorgdragen voor een buddy (geen kosten))
  • Kosten begeleiden van een hardloopwedstrijd € 50,– per wedstrijd

Bovenstaande tarieven zijn inclusief BTW, coaching en begeleiding via e-mail.

Door sommige ziektekostenverzekeraars is een vergoeding voor Runningtherapie voor mensen met een visuele beperking mogelijk.

PGB
Misschien ontvangt u een Persoons Gebonden Budget. Zorg en begeleiding kan hieruit gefinancierd worden. Runningtherapie valt dan onder begeleiding.