Wat is runningtherapie?

Het zeer rustig opbouwen van het hardlopen is kenmerkend voor runningtherapie. Het is een rustige duurloop waarbij je geen prestatie hoeft te leveren maar gewoon plezier beleven aan de inspanning waartoe je jezelf hebt uitgedaagd. 

De rustige duurloop zal gedurende de therapie wel in afstand toenemen wat een gunstig effect heeft op o.a. de aanmaak van dopamine, endorfine, serotonine en op de afname van de afgifte van cortisol (ook wel het stresshormoon genoemd). Hierdoor neemt de stresstolerantie toe en verbetert je stemming.

Wereldwijd zijn er al vele onderzoeken gedaan en telkens komt men tot de conclusie dat runningtherapie werkt. Naast vele psychische voordelen biedt hardlopen ook een enorme verbetering van het lichamelijk welbevinden en neemt de totale belastbaarheid toe. Het uithoudingsvermogen verbetert aanzienlijk, zodat men minder snel moe wordt. Tevens neemt de kans op een aantal lichamelijke ziekten af (bv hart- en vaataandoeningen, borstkanker, diabetes, obesitas).
Het bevordert dus zowel je lichamelijke als je geestelijke gesteldheid.

 

In Nederland werd hardlopen als therapie al in 1988 gegeven aan mensen met psychische klachten. Wim Heinen (Riagg medewerker in Eindhoven) startte de eerste hardloopgroep voor mensen met psychische klachten. Diverse instellingen op het gebied van Geestelijke Gezondheidszorg volgden zijn voorbeeld.

Momenteel zetten onder andere psychiater Bram Bakker, fysio-en runningtherapeut Simon van Woerkom (samen met Bram Bakker de schrijver van het boek Runningtherapie) en dr. Ruud Bosscher, bewegingswetenschapper van de Vrije Universiteit te Amsterdam, runningtherapie in als een waardevolle aanvulling op het bestaande behandelaanbod.

Runningtherapie is ook een effectieve en verantwoorde methode om in geval van overgewicht tot gewichtscontrole te komen. Runningtherapie wordt tevens ingezet in de behandeling van mensen met rug- en nekklachten, spannings- en vermoeidheidsklachten, slaap- en concentratiestoornissen.

De intake

We beginnen met een intake van 1 uur waarin je fitheid en je mentale gesteldheid middels een vragenlijst worden besproken. De intake vindt plaats bij Kasteel Groeneveld in Baarn waar we tijdens een wandeling bespreken wat je wilt bereiken met de trainingen . Eventuele problemen/beperkingen komen aan de orde en de Runningtherapeut legt daarna uit wat er zoal gaat gebeuren in de sessies. In deze intake kun je je wensen kenbaar maken die kunnen variëren van afvallen, beter kunnen slapen, minder depressief zijn, opheffen van je burnout,  tot het trainen voor een hardloopevenement. Het is belangrijk dat er een klik is tussen jou en de Runningtherapeut omdat dat zeer van belang is voor een goede samenwerking tijdens de trainingen.

Verder is het belangrijk dat je in het bezit bent van geschikte hardloopschoenen en daarom vraag ik altijd om de hardloopschoenen tijdens de intake aan te doen of mee te nemen. Mocht je niet in het bezit zijn van hardloopschoenen dan geef ik je tijdens de intake graag advies hierover.

Psychische gesteldheid

Het is voor de Runningtherapeut van groot belang te weten hoe het staat met de psychische gesteldheid van een nieuwe cliënt. Het kan zijn dat je geen klachten hebt en dan blijkt uit de tests die worden afgenomen dat je toch een hoge mate van stressgevoelens ervaart zonder dat je dat door hebt. Met behulp van Runningtherapie en een stressreductieprogramma kunnen we dan veel gerichter aan het werk gaan. Deze combinatie heeft tot nu toe een groot effect op alle cliënten waarvan de stress gevoelens hoog waren.

De Runningtherapiesessies

Het aantal sessies bepalen we in overleg. Tijdens de sessies behandelen we ook thema’s zoals “Voeding” of “Omgaan met Stress”. Daarna gaan we hardlopen met als einddoel 30/60  minuten hardlopen.  Na afloop van de sessies is er een eindgesprek waarin we de mogelijkheden voor een voortzetting bespreken. Er is een mogelijkheid na de trainingen aan te sluiten bij je plaatselijke atletiekvereniging maar het is ook mogelijk de trainingen bij Runningtherapie Baarn voort te zetten op dezelfde basis of slechts 1 keer per week of 1 keer per maand.

Data, tijden en locatie

Na de intake wordt er een planning gemaakt voor de eerste periode. De trainingen vinden plaats bij Kasteel Groeneveld in Baarn of in overleg op een andere locatie.

60+

Vaak word ik door ouderen benaderd met de vraag of ze niet  te oud zijn om met Runningtherapie te starten. Mijn oudste cliënt is op dit moment 73 jaar oud en slechtziend. Hij heeft heel veel profijt van het hardlopen want zijn ledematen zijn nu veel soepeler en hij heeft minder last van depressieve gevoelens. Juist omdat we de opbouw van het (hard)lopen per individu bekijken zal het niveau nooit te hoog of te laag zijn.