Mijn naam is Anita Kinsbergen en ik ben geboren in 1966 in Amsterdam. Ik heb de Academie voor Psycho Sociaal Welzijn en HBO Ergotherapie te Utrecht gevolgd. Na jaren bij een uitzendorganisatie gewerkt te hebben als intercedente ben ik vervolgens negen jaar actief geweest bij een Jeugdhulpverleningsinstelling waar ik de afdeling personeelszaken op poten heb gezet. Tijdens deze periode kwam ik erachter dat mijn hart vooral lag bij het reintegreren van mensen naar een andere baan/situatie. Mede daarom heb ik in 2009 besloten als zelfstandig onderneemster de opleiding Runningtherapie te volgen om vervolgens als Runningtherapeut mensen te gaan begeleiden. In alle hectiek en drukte van mijn leven, getrouwd en moeder van drie kinderen, had ik geregeld last van gevoelens van stress en ontdekte ik bij mijzelf en bij anderen dat bewegen en in het bijzonder hardlopen het beste medicijn is tegen stress, spanningen en depressieve gevoelens. Hardlopen is een passie van mij geworden.
Wie ben ik?
Door mijn vele jaren ervaring als gecertificeerd Runningtherapeut heb ik veel ervaring in het begeleiden van mensen met een burn-out of andere stress gerelateerde klachten. Daarnaast houd ik mij bezig met hartcoherentie. Het hart speelt een centrale rol bij de verwerking van emoties. Hartcoherentie is het meten van de hartritme variatie (HRV). Door ademhaling en ontspanningstechnieken kun je bewust invloed uitoefenen op je HRV. Hierdoor ontstaat meer ontspanning wat goed is voor burnoutpreventie en mensen die stress willen managen. Inmiddels ben ik gecertificeerd Heartmath 1:1 trainer.
Ik kan de werking van hardlopen onderstrepen door eigen ervaringen. Sinds ik hardloop voel ik mij fitter en zit ik beter in mijn vel. Vanuit die visie en ervaring wil ik zoveel mogelijk mensen aan het lopen brengen en houden. Door mijn ervaring met Runningtherapie weet ik dat bewegen een enorme positieve invloed heeft op (zieke) cliënten en ben ik ervan overtuigd geraakt dat klachten sterk zullen dalen als men gaat hardlopen. Niet met de bedoeling gelijk een marathon te moeten inplannen, maar vooral om het prettige lopers gevoel te ontdekken.
Een andere belangrijke factor is de ademhaling. Met een goede ademhaling kan veel winst behaald worden: vermoeidheid neemt af, concentratievermogen neemt toe, spanning en gejaagdheid neemt af, en er ontstaat een betere (lagere) spiertonus in het lichaam. Daarom besteed ik ook veel aandacht aan de ademhaling tijdens de Runningtherapie.
Naast mijn werkzaamheden als Runningtherapeut ben ik ook werkzaam als Ergotherapeut waarbij ik mij richt op handelingsproblemen. Ik houd mij voornamelijk bezig met de gevolgen die een ziekte of beperking kan hebben op het dagelijks handelen bij cliënten. Daarbij focus ik op het zoeken naar creatieve praktische oplossingen om de zelfredzaamheid en kwaliteit van leven van cliënten te vergroten. Door het beoefenen van beide functies is er een goede balans tussen de fysieke en mentale gezondheid en blijf ik op de hoogte van innovatieve ontwikkelingen.